omvormers

Zijn het hart van ieder PV installatie.

Per situatie moet worden bekeken welke type omvormer het beste past. Een gekocht “pakketje zonnepanelen” zal zeker niet het juiste of gewenste rendement opleveren.
Wij van solar-Leiden werken voor 100 % alleen met SMA-omvormers, dit omdat SMA als enige fabrikant al meer dan 40 jaar omvormers maakt. Buiten de omvormers voor zonne-energie maken ze ook de transformatoren voor treinen en heeft dus een sterke broertje. Wij zijn van mening dat kwaliteit en garantie gepaard gaan met een goede fundering en kennis van het bedrijf.
De omvormer is technologisch het belangrijkste component van de PV installatie.  De omvormer zet de in de PV-cellen opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom conform het elektriciteitsnet – voor eigen gebruik of als voeding van het openbare elektriciteitsnet. Bovendien bewaakt deze als intelligente systeembeheerder zowel de PV panelen als het elektriciteitsnet.
Omvormers van SMA vervullen vandaag de dag al belangrijke netwerkbeheer-functies. met smart home kunnen we ondanks we niet thuis zijn de opgewekte energie direct verbruiken en wat over is opslaan in accu systemen.
SMA ontwikkelt hier al jarenlang ( 35 jaar ) technologisch toonaangevende oplossingen en stimuleert toekomstgerichte thema’s. Daartoe behoort onder andere een intelligent energiebeheer op huishoudniveau, de netwerkintegratie van zonne-energie en het inzetten van reservoirs om tot een effectiever gebruik van hernieuwbare energie te komen. De omvormers worden gebouwd voor een levensduur van tenminste 25 jaar in volle productie, alleen SMA kan dat waarmaken.

OptiTrac Global Peak


Een ontwikkeling van SMA dat ervoor zorgt dat zonnestroominstallaties met gedeeltelijk overschaduwde zonnepanelen toch een maximaal rendement opleveren. Het zorgt dat uit een zonnestroominstallatie met schaduwzones steeds het maximum vermogen wordt gehaald, door een globaal maximum vermogen over de verschillende zones te berekenen. Wanneer de functie aan staat zorgt het voor verliezen in de opbrengst, maar deze zijn nauwelijks meetbaar (minder dan 0.2%).
Concreet: ook bij schaduw presteren uw zonnepanelen optimaal. De functie wordt automatisch geactiveerd wanneer de omvormers de fabriek verlaten (vanaf productiedatum 9 juli 2014).

sma_sunny_boy_1-52-5

In 2017 komt de nieuwe lijn SB3000 / 5000 van SMA in de winkel, de omvormers hebben een online connectie met SMA zelf en zal de eerste 5 jaar uw omvormer in de gaten houden.
ook in 2017 komt SMA met optimizers. Deze kunnen individueel geplaatst worden in een string en hoeft niet achter elk paneel en dat scheelt enorm in kosten en kans op uitval.
Zoals u van SMA kunt verwachten komen ze met een oplossing die geen rendementsverlies heeft. De beste mpptracker ter wereld zit al in de SMA omvormers en daar maakt de TIGO  optimizer gebruik van.

SMA’S  Intelligent energiebeheer.

Met een modulair ”Smart Home” systeem worden de tijden waarop energie wordt verbruikt aangepast aan de momenten waarop deze energie het meest voorhanden is, namelijk wanneer de zon schijnt. Op deze manier zal elk huishouden zijn eigen opgewekte zonnestroom zo veel mogelijk verbruiken, om aldus zo zelfvoorzienend mogelijk worden. Bovendien ontlast elke zonnestroominstallatie dan het elektriciteitsnet door de effectieve verlaging in afname van elektriciteit.
smart-home-sb-smart-energysmart-home-integrated-solution
De Tesla powerWall in combi met de Laadregelaar 2,5 van SMA.
Uw eigen opgewekte energie gebruiken wanneer u wilt.
tesla-en-sma

De bekende concurrenten van SMA

.

solis - ginlong inverters

 Solis omvormers hebben een mooi uiterlijk, groot mppt bereik en zijn super mooi geprijsd.
Dit merk is in 2003 opgericht in is een verticaal geïntrigeerd bedrijf.
ls 1 van de eerste Chinese fabrikant met net-gekoppelde omvormers zeer ervaren en redelijk betrouwbaar. met 10 jaar fabrieksgarantie.
 Solis omvormer 1-5k_single-phase_1_1

Kenmerken van Solis

  • Een van de eerste net-omvormer fabrikanten
  • Verticale productie strategie om kwaliteit te waarborgen
  • Hoge betrouwbaarheid door wereldwijde certificering
  • Omvormers hebben een nauwkeurig MPPT algoritme
  • Omvormers hebben een breed inspanningsbereik

Huawei-merkproductenHUAWEI

Is een efficiente omvormer (98,6), kwalitatief goede omvormer met meer technische mogelijkheden zoals de 3MPP-trackers ( onafhankelijke ingangen ) en haar standaard overspanningsbeveiliging (type 2).

Huawei is sterk in communicatie en dat zie je ook terug in de monitoringsmogelijkheden:
  • Bewaking per string
  • Uitgebreide mogelijkheden voor monitoring en controle op afstand
  • Softwareupdates, system resets en aanpassingen instellingen vanaf afstand
  • RS485 en USB-poort voor connectiviteit en data management
De omvormers beschikken over passieve koeling (weinig onderhoud nodig).
Het is goed te weten dat je met Huawei omvormers vergeleken met andere omvormers een prima opbrengst haalt, en dat het storingspercentage bijzonder laag is. Er zijn in Duitsland verschillende testsites waar het verschil in opbrengst wordt gemeten:

 solaredge

SolarEdge is een jonge speler in de markt ( 2012 )van omvormers. De onderneming komt oorspronkelijk uit Israël, een deel van de productie komt inmiddels uit de Verenigde Staten en China. het kenmrk van SolarEdge zit in de combinatie van een centrale omvormer mét power optimizers die alle een mpptracker bevatten.
Helaas is de marketing van solar-edge wel een beetje ‘over” actief geweest. Hun strategie om bestaande panelen te beschouwen als domme producten is niet juist. de optimizer mag dan wel het maximale uit een paneel halen maar een paneel kan en doet dat zelf al. De solarcel gaat echt niet meer energie produceren omdat een optimizer er achter hangt. Daarnaast zien wij dat het rendement juist minder is dan string omvormers wegens een extra omzetting van energie door de optimizers die alle en mpptracker bevatten.

NIET WAAR:

Solar-edge zorgt voor 25% meer energie.  >> bij een goede installatie zal een optimizer niets extra’s doen.
Optimizers hebben schaduw management  >> Bij schaduw geeft de cel geen energie dus ook niet MET een optimizer.
Met optimizers heeft u meer rendement  >>  vergelijking tussen een conventioneel systeem en solar-edge op een zuid dak zonder schaduw is misschien 1% om dat de positieve paneel tolerantie iets voordeel kan geven. Zet dan die extra investering van € 50.- er naast en dan is uw terugverdientijd ver te zoeken.

WAAR:

Monitoren per paneel >> u kunt elk paneel onafhankelijk bekijken( niet real time maar een opsomming van opwekking en tijd)
Kan op verschillende oriëntaties >> het voordeel dat elke helingshoek en oriëntatie van het paneel op 1 zelfde string kan.
Verschillende type panelen naast elkaar >>  Omdat een optimizer zich aanpast kan hij elk paneel goed mee laten draaien op de zelfde string.