ONZIN / WAARHEID

Deze pagina is bedoeld om de meeste onzin weg te filteren.
U als nieuwe of bestaande zonne-energie liefhebber zal vast te maken hebben gehad met de hier onder uitgelichte onderwerpen.

De top 10 onzin uitspraken.

 

 1. De zwakste schakel ( minst presterende paneel )  is altijd leidend.
 2. Optimizers geven 25% meer energie.
 3. Aziatische producten zijn minder dan Duitse / Europese producten.
 4. Zonnepanelen trekken bliksem aan.
 5. Zonnepanelen kunnen alleen op daken Oost / Zuid / West.
 6. Gezamenlijk inkopen via de plaatselijke gemeente geeft extra garantie.
 7. Paneel merken die in een test voor komen zijn betrouwbaar.
 8. Micro omvormers gaan minstens 25 jaar mee.
 9. Montage systemen die gehaakt worden zijn net zo veilig als geschroefd materiaal.
 10. zonnepanelen zijn zelf reinigend.

Hoe zit het wel in elkaar?

 
wij van solar hebben een hoop expertise en kunnen dus onderbouwd deze items weerleggen.
 1. Een modern paneel is opgebouwd uit: 54 / 60 of 72 cellen en worden geschakeld per cel. Elke cel heeft +/- 8 tot 9 ampère en 0.5 / 0.6 Volt. als we van een paneel uitgaan van dat 270Watt als verkoop waarde heeft is dat dus >>  60 cellen x 0.55Volt = 33Volt x 8.1 amp. dit uiteraard in een  “Standaard Test Conditie” gemeten. Elke cel heeft dus een bepaald Ampère die leidend is en alle voltage worden opgeteld. Als 1 paneel een stuk schaduw heeft wordt dat ge By-past door de diode en gaat vervolgens de cyclus weer door ( voltage optellen ).  Mocht er in een string van 10 panelen 2 in de schaduw liggen is er dus niets aan de hand omdat de by-pas diode deze panelen / cellen simpel weg overslaat.  Dit moet wel anders zouden de panelen oververhit kunnen raken. dit is dus de reden dat een optimizer geen enkele meerwaarden heeft.
   
 2. Een optimizer kan geen schaduw weg filteren.  Door de diode in een paneel wordt het beschaduwde deel ge by-past en kan dus geen schade aanrichten aan het paneel. Een optimizer kan en gaat daar niets aan veranderen. het is een leuk ding om per paneel de prestaties te meten maar in een normale situatie strikt onnodig. Tevens zijn de extra kosten en apparatuur niet wenselijk. We weten nu al dat er 15% uitval is bij de optimizers van Solar-Edge in Europa.
 3. Aziatische producten staan door de anti dumping wet extra onder druk. Wij willen in de EU dat we de top producten op een lijst kunnen zetten en dat is de “SOLAR-If” lijst. Deze lijst zorgt voor heel veel extra controles en dat de kwaliteit zo hoog ligt dat het Europees kan worden her-verzekerd. Deze extra mogelijkheid op verzekering zorgt voor de term “vermogens garantie”. Elke fabrikant zegt een degradatie limiet te hebben van 20% over 25jaar maar ja, welke fabrikant bestaat er nog over 25 jaar? van daar deze extra keuringen.
   
 4. Bliksem heeft geen voorkeur, een goed voorbeeld is ons energie netwerk. Er is namelijk geen verhoogd gevaar bij hoogspanning masten en waarom zou dat wel zijn door een paar of heel veel zonnepanelen?
 5. Natuurlijk leveren zonnepanelen meer op als ze op Zuid zijn georiënteerd en het liefst op +-/  10 tot 30 graden. maar stel dat u een noord dak heeft van 30 graden en uw systeem van 3000 Watt piek levert u 2250kWh op? Dat is weliswaar niet het top rendement maar evengoed wel energie ( zo’n 75% ).
   
 6. Gezamenlijke inkoop acties van de gemeente / I-choosr / verenging Eigenhuis leveren niets meer op dan een regulieren expert. De gemeente of vereniging probeert collectief een goedkope prijs te bedingen en stapt vervolgens na de deal er tussen uit. Dat geeft onrust op de markt en wijst niemand aan als verantwoordelijke. Wat als de “uitgeknepen” leverancier / installateur niet meer bestaat?
 7. Helaas zijn testen manipuleerbaar. Photon in Duitsland is daar helaas betrokkene in geweest en vervolgens zijn er geen betrouwbare testvelden opgebouwd. Het is ook bijna onmogelijk om een individueel (betrouwbaar) paneel merk te testen dat in het veld is opgesteld. luchtstromen en andere bijkomstigheden zorgen voor een vertekend beeld. Klimaat kamers en flash-testen kunnen als enige een goede waarde bepalend.
 8. Micro omvormers en optimizers zijn componenten waar elektronica in zit. In ons klimaat hebben we temperatuursverschillen van -10 tot +80 graden achter de panelen en dat heeft zijn gevolgen. De behuizing van dit soort elektronica wordt niet vacuüm afgesloten maar IP65 en dat betekend “spat water dicht” en er bevind zich dus normale lucht in de kastjes wat weer kan condenseren etc, Al met al meer risico dan een string omvormer.
 9. Moeilijk onderwerp omdat 90 % van alle installateurs met Clickfit of andere haak systemen werken. Een panlat is niet bedoeld om panelen te dragen dat lijkt wel duidelijk. Als een systeem tenminste 25 jaar moet maar gaan kunt u zich afvragen of dat pan-latje daar wel geschikt voor is.  Op dit moment zijn er wel gevallen bekend maar we zijn nog geen 10 jaar bezig in NL. Er komt gegarandeerd een tijd dat dat er regelmatig panelen van het dak af worden getrokken door storm. 
 10. De toplaag van een zonnepaneel is echt niet anders dan u glas in het raamkozijn. Door de ideale hoek spoelen ze goed schoon en merken we dat zelfs panelen van 20 jaar oud nog mooi schoon zijn. Mocht u vervuiling zien dan is het wenselijk dit schoon te maken.

 

Ik hoop dat u begrijpt dat de zaken er iets anders voorstaan dan allerlei sites u vertellen. Dit komt vaak door gebrek aan kennis van het product en dus maar opschrijven wat iedereen doet. De Solar-Edge optimizers zijn daar het beste voorbeeld van, een hele goede marketing heeft daar voor gezorgd en nu gelooft 80% van de installateur en klant dat het zwakste paneel in een string ( door schaduw ) leidend is.
Uiteraard zijn er nog wel meer zaken waar een ander licht op schijnt. Stel  uw vragen per mail of kom eens langs in onze showroom.