VVE en Zonnestroom

Er bestaan 3 opties voor de VVE

 

1.De opgewekte energie als bewoner zelf gebruiken.
Het mooiste zou het zijn dat de opgewekte stroom direct met uw eigen verbruik word verrekend. U betaald immers aan de leverancier het volle pond voor een kWh zo’n € 0.22,- cent.
Deze stap begint bij een ledenvergadering. Er moet ingestemd worden voor het gebruik van het dak en er moet ook intern een stukje infra worden aangepast om de stroom bij het juiste appartement te krijgen. Dus stap 1 is een vergadering met alle leden om dit gezamenlijk te bespreken.

 

2. De opgewekte stroom gebruiken voor de VVE zelf.
Deze weg is veruit de meest simpele en in de praktijk blijkt ook de meest gekozen manier. Het aantal bewoners t.o.v. de vierkante ( bruikbare ) meters van het dak is nagenoeg nooit in verhouding. de bruikbare ruimte wordt dan meestal gebruikt voor het stroom dat het gebouw zelf nodig heeft om te kunnen functioneren denk daar bij aan galerij verlichting liften etc.
De omvormer en de bekabeling kunnen meestal dan in een technische ruimte worden gemonteerd en geeft weinig tot geen gezeur en of hak en breekwerk door het pand heen.
de VVE heeft daardoor minder kosten en kan dan bepalen of dit voordeel wordt verrekend met de service kosten of dat het voor een groot onderhoud in de pot blijft.

 

3. postcode roos.
In het energie akkoord van begin 2014 is vast dat voor elke opgewekte kWh 9.1 cent aan energiebelasting mag worden teruggevorderd. De opgewekte stroom mag / moet worden verkocht aan een energie leverancier. Het is dus niet toegestaan om de stroom zelf te gebruiken of te leveren aan de VVE.
Als voorbeeld nemen we een systeem dat jaarlijks 20.000kWh op brengt. de stroom moet worden verkocht aan een energie leverancier voor circa € 0.05 cent en levert dus € 1000.00 op op jaar basis. deze is in eerste instantie voor de VVE of de initiatief nemers die zelf hebben geïnvesteerd. De deelnemers krijgen daarnaast 9.1 cent terug totaal € 18.200,- op eigen energie rekening.
stel de VVE bestaat uit 10 bewoners / gezinnen dan is dat per gezin een energie belasting voordeel van 182,- en 100,- van de verkoop stroom is 282,- per jaar aan voordeel.
de totale installatie kosten bedraagt circa € 22.000,- en het systeem is dan ook nog eens met zo’n 7 jaar per deelnemer terugverdient..