OVER ZONNEPANELEN

Stroom opwekken?
Hoera u bent geïnteresseerd in zonne-energie maar hoe werkt het nou eigenlijk allemaal?
Hoe werkt salderen? ( opwekken van stroom terwijl u het niet gebruikt!!!!)
Voor de meeste mensen is de werking van salderen niet helder.
Welnu, na het lezen van deze pagina weet u meer.
Laten we eerst het energietarief zelf eens ontleden:
Dit is een voorbeeld gebaseerd op huidige gemiddelde tarieven:
1 Kaal tarief                                          € 0,077
2 Energie / milieu belasting               € 0,114
3 BTW 21%                                          € 0,040
————————————————————
Uw tarief                                              € 0,231  per KWh
In de meterkast is het net een rijbaan met eenrichtingsverkeer; Er komt elektriciteit naar binnen wanneer jij er om vraagt. Daar betaal je een tarief voor. Laten we even uitgaan van het gemiddelde van € 0,23 per KWh. Op het moment dat je panelen op dak monteert en elektriciteit produceert wordt deze rijbaan ineens twee richtingsverkeer. Een baan voor inkomende elektriciteit en een baan voor uitgaande elektriciteit. De meter zelf fungeert als “tolpoortje”. Dit tolpoortje registreert al het inkomende en uitgaande elektriciteitsverkeer en hanteert gelijke tarieven. Niet alles wat je aan zonne-energie produceert gaat door het tolpoortje. De wasmachine die staat te draaien tijdens een zonnige dag zal rechtstreeks de energie uit de panelen verbruiken. Er komt dan ook geen elektriciteit door het poortje naar binnen. Zo verbruik je dus een deel zelf en een deel gaat het net op.
Voorbeeld van een huishouden met een digitale meter dat gemiddeld 4.000 KWh verbruikt en hiervoor € 920,- betaalt.
Sinds een jaar hebben zij een zonnesysteem van 3.000 KWh liggen:
Aan het einde van het jaar wordt van beide rijbanen de balans opgemaakt; De bekende jaarafrekening.
Er is dit jaar 3.000 KWh binnen gekomen. Dat is  € 690,- aan verbruikte elektriciteit.
Er is 2.000 KWh uitgegaan. Dat is € 460,- aan geleverde elektriciteit.
€ 690,- minus € 460,- = € 230,-.
De € 460,- ontvang je retour van het energiebedrijf voor de door jou aan hen geleverde energie.
In dat jaar is 1.000 KWh rechtstreeks uit de panelen verbruikt  die je dus niet hoefde af te nemen en zo € 230,- bespaarde
De teruggave van € 460 plus de besparing van € 230,- = € 690,- maakt je totale jaarlijkse besparing.
Heb je nu een ouderwetse draaischijfmeter, is het nog eenvoudiger;
De 2.000 KWh die je terug levert wordt direct van je verbruik afgehaald. Dat kun je zien aan de schijf die de andere kant opdraait. Je ontvangt een jaarafrekening van 1.000 KWh. = € 230,-  Je besparing is uiteindelijk hetzelfde.

 

Hoe werkt een zonnepaneel?
Een module (zonnepaneel) bestaat uit aaneengeschakelde cellen die energie opleveren. De zonnecellen zijn gemaakt van silicium en bestaat uit twee lagen met daar tussen in een grenslaag. Als het licht op de cellen valt gaat het fotovoltaisch effect in werking. Het zonlicht wordt opgevangen en omgezet in elektrische energie. Door het schakelen van de cellen bouwen we een bepaald voltage op en met het in serie schakelen van de panelen kunnen we dus zelf bepalen hoeveel volt en Watt we nodig hebben om aan uw behoefte aan energie te voldoen.

 

Elk modern paneel heeft zogenaamde “by-pas” diode in de junctionbox verwerkt. deze box zit achter het paneel en daar komen de connector draden van de cellen bijeen.
Omdat en paneel verdeelt is in meestal 3 of soms 4 vlakken worden deze beveiligd door een diode, mocht 1 cel geblokkeerd raken door schaduw dan zorgt de diode dat deze rij cellen wordt overgeslagen. ( anders komt al die energie van de panelen door een geblokkeerde cel en zou dan kunnen verhitten).
By-pas diode zorgen dus zelf voor schaduw management en voorkomen schade / brand in de panelen. Optimizers en microomvormers zijn daar om ( in de meeste gevallen ) nutteloze en dure apparaten.

 

Het verschil tussen Mono en Poly Zonnepanelen.

Poly en Mono-kristallijn worden beide uit de zelfde grondstoffen gemaakt, namelijk silliciumzand. Bij het stolproces van de poly-kristallijne ingots van vloeibare naar vaste vorm laat men het silicium gewoon stollen zonder extra handelingen. De kristallen blijven dan kris kras door elkaar liggen. Bij het proces van Mono-kristallijn gaat men de polarisatie van de kristallen beinvloeden tijdens het stollen zodat de kristallen allemaal dezelfde kant op komen te liggen. Het voordeel daarvan is dat de mono-kristalijne cellen iets meer meer stroom opwekken en beter tegen hoge temperaturen kan. De panelen met mono cellen zijn dus ook iets duurder dan de poly panelen.
Het oog wil ook wat
Omdat kwaliteit niet alleen te maken heeft met het het product maar ook zeker het esthetische van de installatie bied Solar-Leiden heel vaak de geheel zwarte panelen aan “all black” van ALEO-Solar / LG-Solat het geeft een dak vlak veel meer rust dan de blauw / witte platen en geeft zo een stukje meerwaarden aan het dak. De “all-black” panelen zijn uitgerust met zwarte mono-cellen op een zwarte backscheet en een aluminium zwarte omlijsting.
Terugverdientijd / rendement.
In onze offertes staan grafieken en tabellen over de investering die u doet tegen over de energie kosten. Deze berekeningen worden gemaakt op basis van zon uren en is gemiddeld 1450 tot 1550 uur over de afgelopen 20 jaar. Wat staat voor een gemiddelde  instraling van +/- 1000kWh/m²/jaar volgens de instraling gegevens van Nasa. De productie factor is dan minus verlies van de perfecte ligging/kabel verlies.
     Zon-uren 2012                                                   instraling

meer info ?